Blog

Alles wat je moet weten en meer over ventilatiesysteem D!

Een moderne, energie-efficiënte woning, of die nu tot stand komt via nieuwbouw of via renovatie, is het resultaat van een complex samenspel tussen energie, isolatie en ventilatie. Wat ventileren betreft, bestaan er in principe 4 verschillende systemen: A, B, C en D. Het grootste verschil hiertussen schuilt in hoe lucht wordt aan- en afgevoerd: op natuurlijke of op mechanische wijze? We maken je graag wegwijs in ventilatietype D, ook wel balansventilatie genoemd.

De verschillende ventilatietypes

Er zijn vier hoofdtypes ventilatiesystemen, elk met hun eigen manier van luchttoevoer en -afvoer: A, B, C, en D.

  • Ventilatiesysteem A vertrouwt op natuurlijke ventilatie via openingen voor zowel aanvoer als afvoer van lucht. 
  • Ventilatiesysteem B voert verse lucht mechanisch aan met ventilatoren, terwijl de afvoer natuurlijk gebeurt. 
  • Bij ventilatiesysteem C komt de aanvoer van lucht op natuurlijke wijze binnen, terwijl de afvoer mechanisch loopt via afvoeropeningen. 
  • Ventilatiesysteem D tenslotte, maakt zowel voor aanvoer als afvoer gebruik van mechanische ventilatie.

De beperkingen van ventilatietype C

Isolatie en ventilatie gaan hand in hand om energiezuinigheid na te streven. Hier weet ventilatietype C - een combinatie van natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer - zeker op in te spelen, maar het systeem kent ook z’n minpunten. De natuurlijk aangevoerde buitenlucht kent immers geen uniforme temperatuur. In de zomer zal je in je streven naar een aangenaam binnenklimaat immers behoorlijk moeten koelen, terwijl je ‘s winters bij vriesweer flink wat koude buitenlucht zal moeten compenseren via verwarming.

Een alomvattende beheersing van het binnenklimaat

Ventilatiesysteem D is dan ook de logische volgende stap in de evolutie: een volautomatisch gestuurd ventilatiesysteem voor zowel de aan- als afvoer van lucht. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor sensoren die de concentratie CO2 en het vochtniveau meten. CO2 en vocht vormen immers belangrijke waardemeters voor de kwaliteit van de binnenlucht.

Recuperatie van de temperatuur van de binnenlucht

In een type D ventilatiesysteem wordt de buitenlucht eerst op temperatuur gebracht voordat het je huis binnenkomt. Dit gebeurt door een slimme truc: de warmte of koelte van de lucht die je huis verlaat, wordt gebruikt om de buitenlucht op te warmen of af te koelen. Zo hoef je minder extra energie te gebruiken om de binnenlucht op de gewenste temperatuur te krijgen, ongeacht of die temperatuur nu hoger of lager hoort te liggen. Dit is meteen ook de reden waarom een ventilatiesysteem type D niet enkel een manier is voor een comfortabel binnenklimaat, maar ineens ook een middel is om energie en dus geld te besparen. 

Waarom kiezen voor zowel mechanische aan- als afvoer? 

Mechanische aan- en afvoer van lucht in ventilatiesysteem D biedt diverse voordelen die zorgen voor optimale luchtkwaliteit en energiebesparing. Zo staat het systeem garant voor een constante en betrouwbare luchtverversing, ongeacht de weersomstandigheden. De luchtkwaliteit wordt bovendien continu gemonitord door slimme CO2- en vochtigheidssensoren, wat condensatie en schimmelvorming voorkomt en een gezonder binnenklimaat bevordert. Daarnaast wordt de binnenkomende lucht ook nog eens gefilterd, waardoor het systeem als buffer fungeert tegen onder meer fijn stof en pollen. Naast de impact om de luchtkwaliteit binnen, draag je met dergelijk systeem ook bij aan een lager energieverbruik, gezien het systeem via timers en sensoren perfect kan worden afgesteld zodat het enkel in actie treedt wanneer het nodig is. 

Hoe kan je de goede werking garanderen? 

Om ervoor te zorgen dat een ventilatiesysteem type D optimaal blijft functioneren, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Hoewel het perfect toelaatbaar is om de filters eenmalig te stofzuigen, is de halfjaarlijkse vervanging door nieuwe filters absoluut aan te raden. Daarnaast is het raadzaam om eens om de drie jaar een onderhoud uit te laten voeren door een erkende onderhoudsfirma of installateur. Of vaker natuurlijk, mochten de omstandigheden hierom vragen. Enkel zo kan de goede werking van het ventilatiesysteem gegarandeerd blijven, net als de luchtkwaliteit in de woning.


Meer weten over de Ubbink Ubiflux ventilatie-units met warmteterugwinning voor systeem D?
Ontdek het hier!