“Als je voor de start wat tijd stopt in het maken van de weerstandsberekening, verdien je die tijd aan het einde van de rit dubbel en dik terug. Eigenlijk moet je altijd vooraf een weerstandsberekening maken. Daardoor weet je zeker dat je de juiste kanaaldiameters hebt gekozen en dat je de luchtcapaciteit per ruimte ook gegarandeerd gaat halen”, zegt Jan Willem.
Tijdwinst voor de installateur
De restrictieringen bieden meerdere voordelen. Zo hoef je het systeem dus niet meer in te regelen op de ventielen, zoals traditioneel wordt gedaan. Alle ventielen kunnen in hun maximaal open stand worden geplaatst. Daardoor kost het inregelen van het systeem veel minder tijd. Je moet alleen nog de luchthoeveelheden per vertrek meten en controleren. “Je kunt er vergif op innemen dat die juist is. Alles bij elkaar scheelt het inregelen met restrictieringen zo één tot anderhalf uur per woning ten opzichte van inregelen op de ventielen.”
Het gebruik van de restrictieringen zal daarnaast meer tevreden klanten opleveren. Zo ervaren bewoners minder geluidsoverlast door de ringen. “Op het moment dat je een ventiel een beetje dichtdraait, ga je de lucht knijpen”, legt Jan Willem uit. “Daarmee verhoog je de luchtsnelheid en dat geeft geluidsoverlast. Met de ringen produceer je geluid bij de luchtverdeelkast, die vaak in een technische ruimte van het huis zit en niet in een leefruimte.”
Ontregelen door bewoners niet meer mogelijk
Nog een voordeel is dat bewoners het systeem niet meer onbewust kunnen ontregelen door aan de ventielen te draaien. Een probleem waarmee vooral woningbouwverenigingen te maken hebben. “Door het systeem te ontregelen blijven vieze luchtjes, CO2, kleine deeltjes en vocht in huis hangen. Daardoor verslecht de luchtkwaliteit en kan er sprake zijn van schimmelvorming.”
Kort samengevat zijn de voordelen van de restrictieringen:
- tijdwinst door centrale inregeling in plaats van op de ventielen,
- altijd de juiste luchthoeveelheid per ruimte,
- minder geluidsoverlast,
- bewoners kunnen systeem niet meer verstoren.