Luchtdichtheid essentieel in relatie tot energieverbruik
Een goed werkend ventilatiesysteem hangt af van verschillende factoren, zoals drukverlies, warmteterugwinning, ventilatorcapaciteit en luchtlekkage. Vooral dat laatste, luchtlekkage, heeft een aanzienlijke invloed op de energie-efficiëntie. Zelfs een klein lek kan het energieverbruik van een ventilatiesysteem gevoelig de hoogte in jagen. Daarom is luchtdichtheid cruciaal met het oog op energiebesparing en optimale prestaties.
Tal van andere gevolgen van luchtlekken
De gevolgen van luchtlekken gaan echter verder dan enkel energieverspilling. Ze kunnen immers leiden tot andere problemen, zoals een slechte akoestiek, een constant aanwezige fluittoon, dimensioneringsproblemen - waardoor vaak verkeerdelijk op zoek wordt gegaan naar een krachtiger ventilatiesysteem-, storingen in de goede werking van het systeem en een verminderde luchtkwaliteit.
Bovendien kan het binnendringen van onbehandelde of ongefilterde lucht de groei van schimmels en bacteriën in de ventilatiekanalen en de dakconstructie bevorderen, wat dan weer de gezondheid en het comfort van de bewoners kan schaden. Redenen te over om een optimale luchtdichtheid na te streven.
Manchetten als antwoord op luchtlekken aan de dakdoorvoer
Bij ventilatietypes C en D is het noodzakelijk dat er een dakdoorvoer wordt geplaatst, om zo lucht te kunnen aan- of afvoeren. Gezien niet enkel de isolatielaag, maar ook het dampscherm hierbij moet worden opengemaakt, behelst de plaatsing van zo’n doorvoer altijd een risico op luchtlekken. Meer nog: de plaatsing van dakdoorvoeren zouden aan de bron liggen van de meeste lekken, zo blijkt uit metingen voor luchtdicht bouwen.
Om dit te voorkomen, grijpen heel wat particuliere, maar ook professionele plaatsers veelal naar tape om het dampscherm opnieuw te kunnen dichten. Een kwalitatief dakdoorvoermanchet vormt echter een perfect alternatief, gezien deze luchtdichte EPDM-manchetten rechtstreeks op het dampscherm kunnen worden aangebracht.
De voordelen van luchtdichte manchetten
- Verbetert de luchtdichtheid van de gebouwschil
- Draagt bij aan een beter energielabel
- Verbetert het binnenklimaat
- Voorkomt vochtschade in de constructie (houtrot/schimmel)
- Naadloze afwerking aan de binnenkant van het dak