Een veilige rookgasafvoer; 3 handige tips!
Om koolmonoxidevergiftiging tegen te gaan, is een veilige rookgasafvoer van levensbelang. Maar wat zijn de voorschriften en waar moet je op letten? Ubbink geeft je 3 tips!
Om koolmonoxidevergiftiging tegen te gaan, is een veilige rookgasafvoer van levensbelang. Maar wat zijn de voorschriften en waar moet je op letten? Ubbink geeft je 3 tips!
Het blijft altijd een discussiepunt. Er wordt vaak gezegd dat wij voor de bevestiging van de rookgasafvoer te veel beugels voorschrijven. Maar dat is de richtlijn. Op het moment dat een ketel in bedrijf gaat, kan er een bepaalde druk op het afvoerkanaal ontstaan. Door temperatuurverschillen zullen de rookgasbuizen uitzetten en weer krimpen. Ze zijn dus in beweging. Om te voorkomen dat de buizen daardoor uitzakken en dat er lekkages ontstaan, is het belangrijk om voldoende beugels te voorzien. Wij schrijven in het algemeen voor om bij elk verbindingselement een beugel toe te passen. Daarnaast is de vuistregel verticaal minimaal elke 2 meter een beugel en horizontaal en diagonaal elke meter. Wel kun je misschien een aantal beugels besparen, door goed na te denken over de plek waar je de ketel plaatst. En door slim gebruik te maken van zo min mogelijk verlengmateriaal.
Verder is het belangrijk dat het afschot altijd naar de ketel toeloopt. Dus dat je een lichte helling gebruikt vanaf de dakdoorvoer naar de ketel toe. Het condenswater loopt zo altijd terug naar de ketel. Je voorkomt daarmee dat het condenswater, wat agressief kan zijn door de zuurgraad, opdroogt in de afvoerbuis. Hoewel onze haakse bocht al aangepast is op het gewenste afschot, is dit bij een 45 graden bocht vanzelfsprekend nog beter gewaarborgd. Wanneer je de ruimte hebt, pas je deze dus toe. Houd verder voor het afschot bij een rookgasafvoer een helling aan van 3 graden. Dat is grofweg 5 centimeter per meter.
Ander belangrijk punt is om bij het plaatsen van een nieuwe ketel altijd de rookgasafvoer te vernieuwen. Zelfs als een ketel vroegtijdig stuk gaat, is het heel lastig aan te tonen of de oude rookgasafvoer nog een extra periode goed blijft. De vuistregel is daarom om deze gewoon te vervangen. Dan weet je zeker dat alles weer veilig is.